top of page

50 kunstwerken in 10 weken: the #artmakingadventure challenge

Bijgewerkt op: 8 feb. 2022


Ik schilderde 50 kunstwerken in 10 weken, terwijl we van Kroatië naar Griekenland reisden met ons huisje op wielen. Reis een stukje mee, lees hoe de challenge me af ging en vind tips voor je eigen creatieve challengeAfgelopen herfst pakten we ons huisje op wielen weer in en gingen we op pad, richting het zuiden. Al snel waren we gewend aan het bijna dagelijkse verplaatsen en weefde avontuur zich door de ontstane routines van ons bus huishouden.


Mijn creatief proces moest ook weer even nieuwe vormen vinden, fysiek een plekje in de bus, maar ook in tijd en flow. Ik zat in een veel-computerwerk-weinig-schilderen fase, wat goed te combineren was met het vele rijden. Maar: als ik een periode wat minder creëer, lijkt mijn hoofd er des te meer mee bezig. Schilderijen worden (over)geanalyseerd, er worden visies bijgeschaafd, nieuwe stijlen verkend, ‘gedachtenschilderijen geschilderd’ en er wordt kritisch gekeken. Een belangrijk onderdeel van mijn proces, maar wel een waar met aandacht mee omgegaan moet worden – hij kan namelijk ongezien omslaan in een soort verlammend oordeel, een grillige drempel voor het maken om het maken.


Het werd dus tijd om het creatief proces head first in te duiken en hoe beter dan met een challenge: een uitdaging om vooral véel te maken in relatief korte tijd. Niet mezelf stuk staren op een meesterwerk, maar elke dag gewoon weer wat maken. De focus op het proces, een gewoonte maken van creëren.Ik begon op 1 november. We waren op dat moment in Kroatië en ik had de dagen ervoor papier geprepareerd, referentie foto’s uitgezocht en al wat schetsen opgezet. Meerdere kunstenaars en makers hadden via Instagram aangegeven ook mee te doen – ik had er zin in!


De eerste week schilderde ik de zee en de bergen, de heldere kleuren die we tegen waren gekomen in de Dolomieten. Vaak begon ik de dag gelijk met schilderen en gingen we na de lunch weer op pad. De voorbereidingen hielpen enorm en al snel had ik de flow weer helemaal te pakken. Ik genoot van de ruimte die ik voelde om te maken waar ik die dag zin in had en vond het speciaal om door de groeiende stapel geschilderde herinneringen te bladeren.
Maar met de dagen, weken, werd het ook zwaarder. We reisden flinke afstanden – gingen van Kroatië via Bosnië-Herzegovina naar Montenegro en zagen de culturen steeds minder Europees worden onderweg naar Albanië. Het dagelijks leven zat vol spontane uitjes, ontmoetingen en onverwachte hobbels in de weg en met de steeds korter wordende dagen werd het een dagelijkse strijd iets af te krijgen. Ik genoot minder, mijn flow werd dikke stroop.


Rond kerst nam ik 10 dagen echt vrij, van andere projecten, maar ook van de challenge. Heerlijk was dat! Niet alleen omdat ik even volledig van het reizen kon genieten, maar ook omdat mijn vingers na 10 dagen weer jeukten en er weer meer ruimte was in mijn denken en voelen.

Ik stapte op kunstwerk 37, en inmiddels in Griekenland, weer in. Die laatste 13 dagen zijn misschien wel mijn favorieten, de druk was er wat meer af, ik werkte voornamelijk met acrylverf – wat snel werkt en droogt. Bovendien vertraagden we ook wat in ons reizen. De penselen lagen losser in mijn hand, mijn verftoetsen werden speelser en daarmee vrijer en ik was blijer met de resultaten.


En dat is ook een van de grootste lessen van deze 10 weken, hoe logisch misschien ook: ik schilder beter/fijner als ik ontspannen ben, als ik de lat niet te hoog leg. Als ik maak wat op mijn hart ligt. Goede zelfzorg, rust, voldoende ruimte en tijd dragen allemaal bij aan een fijner maakproces.
Wat ik verder meeneem van deze 10 weken


 1. Acryl is te gek! Ik begon zo’n 7 jaar geleden met dit medium, maar legde het al snel opzij voor waterverf, olieverf en later gouache. Maar ik neem mijn afkeuren volledig terug: wát heerlijk om snel te kunnen werken, om alle verftoetsen te blijven zien en texturen op te bouwen.

 2. (Bijna) elke dag wat maken verlaagt de drempel voor het maken. Alleen al de spullen klaarzetten lijkt/wordt minder werk als je het dagelijks doet. Je hersenen koppelen handelingen aan het maken en beginnen wordt steeds minder spannend. Het hoeft ook niet perfect: morgen is er namelijk weer een dag.

 3. Door veel te experimenteren – in mijn kleurgebruik, verftoetsen, medium – leerde ik mijn eigen vormtaal weer wat beter kennen.

 4. Je slaat herinneringen anders op als je ze schildert! Méga tof en interessant is dit: ik weet van veel schilderijen nog precies waar we waren toen ik ze maakte, vaak zelfs naar welke podcastaflevering of playlist ik luisterde. Het is zo’n goede en fijne manier van herinneringen een plekje geven.

 5. De samenwerking tussen handen en brein is te trainen. Ik merkte al snel dat het opzetten van een schilderij bijna als vanzelf ging. Verhoudingen gingen steeds vaker op intuïtie gelijk goed en ik merkte dat ik steeds beter in staat was om met ‘fouten’ om te gaan. ‘Ik heb dit al zo vaak gedaan, dus nu lukt het ook’ werd een mantra, een positieve selffulfilling prophecy.

 6. En natuurlijk veel nieuwe inspiratie! Het verbaast me altijd weer, maar hoe meer ik maak, hoe meer inspiratie ik vind. Ook iets wat je traint misschien. Elk schilderijtje heeft wel íets wat ik verder wil verkennen – meerdere ideeën voor nieuwe, grote collecties zijn tijdens het maken ontstaan!
Zo maak je jouw creatieve challenge een succes


 1. Stel je eigen regels. Zelfs als je met een bestaande challenge meedoet – neem de ruimte om de regels zo bij te schaven dat ze haalbaar voelen. Liever net te ‘makkelijk’, dan dat het zo’n grote uitdaging is dat je het niet volhoudt.

 2. Geef jezelf de ruimte om vooruit te werken, echt. Het voelt misschien al valsspelen, maar nogmaals: jij stelt de regels. Er gaan dagen zijn dat het gewoonweg niet lukt en dat is oké. Geef jezelf de luxe van een buffertje. Bijvoorbeeld in de vorm van een af werk, geprepareerde doeken/papier, een mapje met referentiefoto’s, prompts, richtlijnen, schetsen, een fijne playlist, etc.

 3. Overweeg een pauze in te lassen.

 4. Deel je challenge! Dat geeft net die extra stok achter de deur of aanmoediging die je goed kunt gebruiken. Dit kan natuurlijk goed op social media, maar kan ook met een vriend(in) of familielid. Helemaal leuk natuurlijk als je het samen kunt doen!

 5. Wees niet als ik en doe challenges niet hartje winter 😉 (Tenzij je natuurlijk geen probleem hebt met maken/fotograferen in kunstmatig licht) – wat een strijd tegen de klok was het elke dag weer!

 6. Geniet ervan. Het mag echt wel eens moeilijk zijn (dat zijn ook momenten waar je veel van kan leren) maar creëer jezelf geen burn-out! Over het algemeen is het juist de bedoeling om dagelijks even een momentje voor jezelf en je maakproces te hebben <3En nu? Het is even zoeken naar een nieuwe flow in mijn maken. We zijn inmiddels in Turkije en ik heb wat grotere doeken ingeslagen: die collectie met groter werk gaat er komen! Ik heb enorm veel zin om er binnenkort aan te beginnen en werk tot die tijd aan wat opdrachten. Voorlopig geniet ik even van wat rustiger aan kunnen doen, ideeën weer iets verder uit te kauwen – we zien wel weer wanneer de cirkel weer van voor af aan begint.Bekijk alle schilderijen op een rij

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page